duminică, 26 aprilie 2009

Instalare Windows XP – pas cu pas in imagini

De ce ai nevoie?
CD cu Windows XP - de preferinta sa fie editia Profesional cu SP3 integrat
Instalarea propriu zisa:
1. Introduci CD-ul de instalare in unitatea optica si restartezi calculatorul. Daca sistemul tau nu buteaza de pe CD inseamna ca nu este setat sa fac asta. Pentru a remedia aceasta situatie intra in BIOS (apesi tasta Delete cand iti apare ecranu cu scris alb de la restartare) si navighezi catre tab-ul Boot. Acolo setezi Boot device priority astfel - primul sa fie unitatea optica, dupaia HDD si de orice altceva mai ai tu nevoie.
2. Dupa ce salvezi setarile sistemul se va restarta si va buta de pe CD. Daca totul a fost facut corect pe ecran fa aparea ceva asemanator ca in imagine. Acum apasa tasta Enter dupa cum esti informat si in bara inferioara.



In urmatoarea ferestra vei apasa tasta F8



Acum trebuie aleasa partitia pe care se va instala Windows. De regula se instaleaza pe C. Se selecteaza prin Enter. Daca nu este creeata nici o partitie, aceasta se creeaza apasand tasta C, apoi se specifica marimea acesteia (recomandat minim 10 000 MB)



Urmatorul pas este formatarea partitiei. Pentru o functionare optima alegeti NTFS format. Daca este o formatare a unui hard disk nou sau a unuia neutilizat prea mult timp se poate alege si NTFS File System (Quick) pentru a formata mult mai repede.



Dupa formatare are loc copierea fisierelor necesare instalarii.



Interfata grafica a instalarii va porni. Momentan tot ce trebuie sa faceti este sa asteptati.



Unele setari pentru Windows sunt disponibile inca din timpul instalarii. Spre exemplu se seteaza Regional settings (limba, moneda, ora, etc.) dupa preferinte.



Se seteaza numele si firma daca e cazul



Urmatoarea fereastra va cere codul de instalare.



Introduceti numele si parola pentru calculator:



Setati data si ora curenta:



Optional puteti face setarile necesare pentru retea. Este de recomandat sa nu le faceti in timpul instalarii, ci mai degraba dupaia pentru o siguranta sporita. Deci … alegem Typical settings.



In final setati domeniul pentru retea. De preferat sa il lasati pe cel implicit



• Sistemul se va restarta si va rula Windows XP.
Pasul urmator este sa instalam driverele:
1. placa de baza
2. placa video, placa de sunet, modem, alte componente prezente in calculator
Verificarea instalarii lor se face astfel:
Click dreapta pe My computer, se alege Manage, apoi alegem Device Manager. Daca in lista de componente (in partea dreapta) vedem ca este vreuna cu semnul exclamarii inseamna ca aceea nu are driver instalat sau nu este bine instalat.
Daca nu am creeat partitia a 2-a la instalare, se va creea acum astfel: Click dreapta pe My computer, se alege Manage, apoi alegem Disk Management. Acolo vom vedea hard diskul impartit in 2 partitii, una fiind C (unde este instalat sistemul de operare) si una va fi Unpartitioned space. Dam click dreapta pe aceasta si alegem Create new partition. Urmam instructiunile de pe ecran, dam Next, pana la punctul unde alegem formatarea, acolo trebuie sa bifam Perform quick format, altfel creearea partitiei ar dura foarte mult (in special la hard diskuri mari).